ΛΕΣΒΟΣ - ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

O απέραντος φυσικός πλούτος και οι αμέτρητες όμορφες παραλίες κάνουν το ταξίδι στο Βόρειο Αιγαίο μια εμπειρία μοναδική. Χιλιάδες ταξιδιώτες - εξερευνητές, ρομαντικοί και φυσιολάτρες, επισκέπτονται κάθε χρόνο τα νησιά του, ανακαλύπτοντας τον δικό τους επίγειο παράδεισο. Υδροβιότοποι, καταρράκτες, περιπατητικές διαδρομές, θεματικά μονοπάτια και τόποι με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, προσφέρουν μοναδικές στιγμές ξεκούρασης, χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς σε κάθε επισκέπτη.

Η Λέσβος των χρωμάτων και των αντιθέσεων. Ένας καταπράσινος επίγειος παράδεισος, με ήπιο και εύκρατο κλίμα, πλούσιο έδαφος και άφθονα νερά, απέραντους ελαιώνες, δάση από πεύκα, βελανιδιές, καστανιές και σπάνια χλωρίδα. Αλλά και το ιδιαίτερο ηφαιστειακό τοπίο της δυτικής πλευράς με το απολιθωμένο δάσος. Αυτές οι δύο εικόνες συνθέτουν τις υπαίθριες ομορφιές της Λέσβου και δεν χωράει αμφισβήτηση πως θα σας γεννηθεί αμέσως η ανάγκη να τις εξερευνήσετε. Όλο το νησί της Λέσβου έχει ενταχθεί ως Γεωπάρκο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Στο νησί υπάρχουν τρεις προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000: Κόλπος Γέρας και Όρος Όλυμπος, Υγροβιότοποι Κόλπου Καλλονής και Απολιθωμένο Δάσος - Δυτική Χερσόνησος.

Στα δυτικά, στην περιοχή του Σιγρίου βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος. Εδώ το κλίμα γίνεται ξηρό, ενώ τα πετρώματα είναι ηφαιστειακά. Παρατηρώντας από κοντά διαπιστώνουμε μια τεράστια ποικιλία φυτών και ζώων. Φυτικά απολιθώματα παρατηρούνται ανάμεσα στα ηφαιστειακά πετρώματα. Τα απολιθώματα αυτά συνιστούν το παγκοσμίως φημισμένο «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», το οποίο καλύπτει μία έκταση 15.000 εκταρίων. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πολλές απολιθωματοφόρες θέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος με συστάδες απολιθωμένων κορμών δένδρων και εντυπωσιακοί γεώτοποι, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Για το λόγο αυτό η περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα ανοιχτό παράθυρο στην γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ένα μοναδικό δασικό οικοσύστημα το οποίο απολιθώθηκε επί τόπου λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας. Ο μεγάλος αριθμός ιστάμενων απολιθωμένων κορμών και ριζικών του συστημάτων σε πλήρη ανάπτυξη, αποδεικνύει την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους.

Στο κεντρικό τμήμα του νησιού βρίσκεται ο Κόλπος της Καλλονής, ο οποίος καλύπτει μια τεράστια έκταση που περιβάλλεται από πολλούς μικρότερους υγροτόπους. Τα οικοσυστήματα αυτά περιλαμβάνουν αλυκές, ποταμούς, καλαμιώνες, ελαιώνες και πευκοδάση. Συναντώνται επίσης πολλές σπάνιες ορχιδέες. Στην παράκτια περιοχή του κόλπου υπάρχουν 17 φυσικοί και τεχνητοί υγρότοποι, που φιλοξενούν έναν μεγάλο αριθμό πουλιών παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Κάθε άνοιξη η περιοχή πλημμυρίζει με παρατηρητές πουλιών από όλον τον κόσμο. Πολλά σπάνια και προστατευόμενα είδη εντοπίζονται εδώ. Εξήντα έξι είδη αποδημητικών πουλιών έχουν καταγραφεί και εξήντα οκτώ είδη παραμένουν στον υγροβιότοπο σε μόνιμη βάση συμπεριλαμβανομένων των φλαμίνγκο (Phoenicopterus ruber), των αλκυόνων (Alcedo at - tlis), των πελαργών (Ciconia ciconia, Ciconia nigra). Στη Λέσβο έχει καταγραφεί μια εντυπωσιακή ποικιλία φυτών. Εδώ βρίσκουμε βελανιδιές, αγριοφυστικιές, άγριες τριανταφυλλιές, καρυδιές, αμυγδαλιές καθώς και μια τεράστια ποικιλία βοτάνων όπως μέλισσα, μέντα, φασκόμηλο και γλυκάνισο. Ακόμη εδώ μπορεί κανείς να βρει το ροδόδενδρο (Rhododen - dron luteum), το οποίο δεν φύεται πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Με δυο κορυφές ύψους σχεδόν 1000 μέτρων, αυτές του Λεπέτυμνου (968 μ.) και του, μόλις ένα μέτρο χαμηλότερου, Ολύμπου, το γεωανάγλυφο της Λέσβου θα προσελκύσει εύκολα όχι μόνο τους εραστές της θάλασσας, αλλά και όσους προτιμούν, μια ζεστή αυγουστιάτικη μέρα, να την αγναντέψουν από ψηλά. Στα μεγαλύτερα υψόμετρα του Ολύμπου (υψόμετρο 968μ.) καλλιεργούνται ποικιλίες δένδρων τα οποία σπάνια παρουσιάζονται στα ελληνικά νησιά, όπως καστανιές, κερασιές, μηλιές και αχλαδιές. Εκεί ευδοκιμεί το ενδημικό είδος «άλυσσο το λεσβιακό» και άλλα σπάνια είδη φυτών. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον ορεινό οικισμό της Αγιάσου και μέσα από τον καστανιώνα της να ακολουθήσετε μια ορεινή διαδρομή με προορισμό το Μεγαλοχώρι, όπου η θέα στο Αιγαίο είναι μαγευτική. Στο νότιο τμήμα του νησιού στην περιοχή Πλωμαρίου, θα συναντήσετε γραφικά χωριουδάκια, χρυσές αμμουδιές, πλούσια βλάστηση και αγέρωχους βράχους, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε με βάρκα την Παναγιά την Κρυφτή.

Πηγή: Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - https://www.pvaigaiou.gov.gr

 
Επιμελητήριο Λέσβου
Π. Κουντουριώτου 71, Μυτιλήνη 811 00
+30 2251028431, +30 2251029727

Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.