ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ - ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Άγιος Ευστράτιος, ή Άη Στράτης όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα νησί με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και ομορφιά. Γραφικές ακρογιαλιές, σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί, θαλάσσιες σπηλιές συνθέτουν το μαγευτικό τοπίο του, ενώ οι αμέτρητες βελανιδιές που κοσμούν τις παραλίες του προσφέρουν με τον παχύ ίσκιο τους, καλοδεχούμενη δροσιά μέσα στο καυτό καλοκαίρι. Ατέλειωτοι περίπατοι στη φύση και πεζοπορικές διαδρομές ανάμεσα σε γραφικά ξωκλήσια και ιστορικά μνημεία πρόκειται να μονοπωλήσουν ευχάριστα τις διακοπές σας. 

Ησυχαστήριο και καταφύγιο, όχι μόνο για τους ανθρώπους που κούρασε η ζωή στο μελίσσι της πόλης, αλλά και για τη σπάνια πανίδα μας, εδώ, στις θαλασσοσπηλιές του Άη Στράτη, βρίσκει ιδανικό καταφύγιο η μεσογειακή φώκια Monachus Monachus. Στους απόκρημνους βράχους του φιλοξενούνται αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Οι απόκρημνοι παράκτιοι βράχοι φιλοξενούν αρπακτικά όπως οι μαυροπετρίτες και άλλα σημαντικά είδη θαλάσσιων πουλιών όπως θαλασσοκόρακες, γλάροι, μύχοι, ενώ στις εαρινές λίμνες εντοπίζονται σπάνια είδη φυτών.

Και αν νομίζατε ότι βρίσκεστε στο ξερονήσι των διηγήσεων των εξορισμένων, σας περιμένει μια ακόμα έκπληξη: στο νοτιοανατολικό τμήμα του Άη Στράτη, κυριαρχεί το πράσινο με ένα, μοναδικό στο είδος του, δάσος βελανιδιών, που προσφέρει ανεκτίμητες ευκαιρίες για περπάτημα και ρέμβη. Σε ένα τόσο μικρό νησί άλλωστε, το οδικό δίκτυο 50 χιλιομέτρων βατού χωματόδρομου αποκαλύπτει την πρόθεση των ανθρώπων του νησιού για αξιοποίηση και της τελευταίας σπιθαμής του τόπου τους.

Ο Άγιος Ευστράτιος ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών “NATURA 2000”, καθώς διαθέτει σημαντικούς οικότοπους στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Πηγή: Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - https://www.pvaigaiou.gov.gr

 
Επιμελητήριο Λέσβου
Π. Κουντουριώτου 71, Μυτιλήνη 811 00
+30 2251028431, +30 2251029727

Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.