ΛΕΣΒΟΣ - ΜΝΗΜΕΙΑ & ΤΟΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

  • Προϊστορικός οικισμός Θέρμης. Σημαντική θέση της εποχής του Χαλκού στην περιοχή της Θέρμης. Ο μόνος συστηματικά ανεσκαμμένος προϊστορικός οικισμός του νησιού.
  • Ιερό Απόλλωνα. Στην Κλοπεδή στέκονται τα ρομαντικά ερείπια του σημαντικού αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα (8ος-6ος αι. π.Χ.)με τα χαρακτηριστικά αιολικά κιονόκρανα στους ψηλόλιγνους κίονες. Ενα ιδιαίτερο μνημείο για τα ελληνικά χώματα.
  • Παλλεσβιακό Ιερό Μέσσου. Στην Αγία Παρασκευή βρίσκεται ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της αρχαίας Λέσβου, όπου σώζονται τα ερείπια του ναού του Δία (4ος αι. π.Χ.) και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής που τον διαδέχθηκε.
  • Αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης. Από το, σκαμμένο στον βράχο, μεγάλο ελληνιστικό θέατρο της Μυτιλήνης σώζεται μόνο η μεγάλη του ορχήστρα στα δυτικά της πόλης. Παραμένει ένα ειδυλλιακό τοπίο που αξιοποιείται σε κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  • Ρωμαϊκό υδραγωγείο. Λίγο βορειότερα της πόλης της Μυτιλήνης, στην περιοχή Καμάρες, σώζεται τμήμα του υδραγωγείου της πόλης των Ρωμαϊκών χρόνων. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή σε ύψος τοξοστοιχία 17 τόξων.
  • Κάστρο Μυτιλήνης. Πάνω από την σύγχρονη πόλη της Μυτιλήνης δεσπόζει το εντυπωσιακά μεγάλο κάστρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, που χτίστηκε τον 6ο αι. στην θέση της αρχαίας ακρόπολης και γνώρισε πολλές οικοδομικές φάσεις μέχρι και τον 18ο αι. Ένα σημείο αναφοράς για το νησί.
  • Αρχαία Μήθυμνα – Κάστρο Μολύβου. Η αρχαία Μήθυμνα, δεύτερη σημαντικότερη πόλη της αρχαίας Λέσβου, βρίσκεται στην θέση της σημερινής γραφικότατης Μολύβου. Η ακρόπολή της ενσωματώθηκε στο μεσαιωνικό κάστρο της, που δεσπόζει πανέμορφο πάνω από τον οικισμό.
  • Ακρόπολη Ερεσού. Στην κορυφή του λόφου πάνω από την Σκάλα Ερεσού σώζονται λείψανα της αρχαίας ακρόπολης καθώς και του μεταγενέστερου μεσαιωνικού κάστρου. Δεν έχουν γίνει συστηματικές ανασκαφές και ο χώρος παραμένει αναξιοποίητος.
Επιμελητήριο Λέσβου
Π. Κουντουριώτου 71, Μυτιλήνη 811 00
+30 2251028431, +30 2251029727

Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.