ΛΗΜΝΟΣ - ΚΑΣΤΡΑ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το κάστρο του Μούδρου ήταν ένα από τα ισχυρότερα της Λήμνου, μαζί με αυτά της Μύρινας και του Κότσινου. Αν και σήμερα είναι κατεστραμμένο, μαρτυρά την οχύρωση της πόλης πιθανότατα από τους Ενετούς Ναβιγκαγιόζους που έκαναν εκτεταμένα έργα προστασίας στο νησί γύρω στα 1207-1214. 

Το φρούριο του Κότσινου ήταν κατά τον 15ο αιώνα ένα από τα ισχυρότερα φρούρια του νησιού. Κατά την περίοδο που η Λήμνος ήταν υπό την κατοχή των Ενετών το κάστρο δέχτηκε τέσσερις επιθέσεις από τους Τούρκους με αποτέλεσμα να υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Ελάχιστα ερείπια του φρουρίου σώζονται κοντά στο σημερινό λιμανάκι του Κότσινα.

Σήμερα, υπάρχει η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με το υπόγειο Άγιασμα και το άγαλμα της Μαρούλας. Το κάστρο του Κότσινα συνδέεται με τη θρυλική Μαρούλα, την ηρωική αρχοντοπούλα, που σε μια πολιορκία των Τούρκων, υπερασπίστηκε επιτυχώς την πόλη με το σπαθί του σκοτωμένου πατέρα της.

Το κάστρο της Μύρινας αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά και καλοδιατηρημένα κάστρα. Σε μια πρώιμη μορφή χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα και οι οχυρώσεις του ενισχύθηκαν το 1185 από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Α΄ Κομνηνό. Ο βράχος στον οποίο είναι χτισμένο το κάστρο χωρίζει την παραλία της Μύρινας σε δύο «γιαλούς», το Ρωμαίικο και τον Τούρκικο Γιαλό.

Πηγή: Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - https://www.pvaigaiou.gov.gr

 
Επιμελητήριο Λέσβου
Π. Κουντουριώτου 71, Μυτιλήνη 811 00
+30 2251028431, +30 2251029727

Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.