ΛΕΣΒΟΣ - ΜΟΥΣΕΙΑ

Μία επίσκεψη στα Αρχαιολογικά Μουσεία (Νέο και Παλιό) της Μυτιλήνης θα σας αποκαλύψουν την ιστορία του νησιού. 

Στο όμορφο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μυτιλήνης η πλούσια συλλογή φορητών εικόνων καλύπτει την περίοδο από τον 13ο αι. μέχρι τον 19ο αι.

Επίσης, στην Αρχαιολογική & Λαογραφική Συλλογή Νάπης θα βρείτε μια όμορφη συλλογή του διαχρονικού Λεσβιακού πολιτισμού στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο της Νάπης.

Μια ακόμη συλλογή ευρημάτων της πλούσιας σε μνήμες Λεσβιακής γης, με τοπικό ενδιαφέρον θα βρείτε και στην Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσσού.

Εάν θέλετε να γνωρίσετε τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ μπορείτε να επισκεφθείτε τη Βαρειά, λίγο πιο έξω από τη Μυτιλήνη.

Δίπλα στο μουσείο του Θεόφιλου βρίσκεται και το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη –Teriade. Μοναδικό στο είδος του, κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητας των εκθεμάτων του, που περιλαμβάνουν αντίτυπα από το ανεπανάληπτο περιοδικό «VERVE» καθώς και των «Μεγάλων Βιβλίων», με λιθογραφίες των Chagall, Matisse, Miró, Picasso, Leger κ.α.

Αν βρίσκετε γοητευτικό το πάντρεμα της τεχνολογίας με την τέχνη κάντε μια επίσκεψη στο Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης», στα Χύδηρα, γενέτειρα του ζωγράφου. Εκεί λειτουργεί το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα, με έργα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Επίσης αξίζει να δείτε:

-Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης. Με κέντρο την συλλογή Πετρή, στο ανακαινισμένο αρχοντικό Χαλίμ Μπέη, η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης είναι ένα σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της πόλης και του νησιού.

-Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας. Ο Μόλυβος ήταν από παλιά αγαπημένη διαμονή πολλών καλλιτεχνών. Με δωρεές πολλών από αυτούς καθώς και άλλα έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, δημιουργήθηκε αυτή η μικρή αλλά πολύ όμορφη πινακοθήκη στο γραφικότατο θέρετρο του νησιού.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που βρίσκεται στο Σίγρι. Σκοπός του είναι η μελέτη, έρευνα, ανάδειξη, έκθεση, συντήρηση και φύλαξη του απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου που έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία. Το Μουσείο αποτελεί ένα παράθυρο στην ιστορία και την εξέλιξη της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20.000.000 χρόνια. Παρουσιάζονται σπάνια φυτικά απολιθώματα από τη Δ. Λέσβο και προβάλλονται τα γεωλογικά φαινόμενα και οι διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. Εάν θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για την φυσική ιστορία του νησιού επισκεφθείτε τη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας. Εκεί εκτίθενται παλαιοντολογικά ευρήματα ηλικίας 2 εκατομμυρίων ετών.

Στο χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής στεγάζεται το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου. Στο μουσείο παρουσιάζεται η εξέλιξη των μηχανημάτων, με έμφαση στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στην ελαιοπαραγωγή. Το Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά αποτελεί μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικό μνημείο και βρίσκεται στο χωριό Παπάδος. Λειτούργησε αδιάλειπτα ως τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Το 1999 πέρασε στην ιδιοκτησία της Εταιρίας «Αρχιπέλαγος» που το αναστήλωσε και το μετέτρεψε σε μουσείο.

Πηγή: Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - https://www.pvaigaiou.gov.gr

 

 

Επιμελητήριο Λέσβου
Π. Κουντουριώτου 71, Μυτιλήνη 811 00
+30 2251028431, +30 2251029727

Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.